Ziektes/Aandoeningen bij de Chinchilla

Er zijn verschillende ziektes/aandoeningen die bij de chinchilla voor kunnen komen. Bij een goede verzorging zal een chinchilla niet gauw ziek worden, maar mocht dat wel gebeuren, is een bezoek aan de dierenarts vaak noodzakelijk. Zorg er daarom voor dat je op voorhand onderzoekt welke dierenarts bij jou in de buurt verstand heeft van chinchilla’s. Niet alle praktijken bieden zorg aan deze exotische diertjes.

Hierbij wat meer informatie over de meest voorkomende problemen bij chinchilla’s:

Botbreuken

Chinchilla’s zijn soms heel snel en het kan dan weleens gebeuren dat een chinchilla uit uw handen springt of bij het springen in de kooi mis spring en naar beneden valt. Het kan dan gebeuren dat uw chinchilla ergens een botje breekt. Hieronder staan wat veelvoorkomende breuken beschreven, maar let op: het kan nooit kwaad om even bij de dierenarts langs te gaan! Chinchilla’s hebben holle botten, waardoor het herstel heel langzaam gaat.

Staartbreuk:
Er is een bult of duidelijke knik zichtbaar in de staart. Hier doet u helaas niets tegen, de chinchilla heeft hier in de meeste gevallen geen last van. Let wel op dat je de staart van de chinchilla voorlopig niet beetpakt.

Pootjes:gebroken pootje
Een breuk in een van de pootjes is vaak te zien doordat de stand van het pootje afwijkt van de normale stand en de chinchilla steunt niet op het pootje. Ga hiermee altijd naar de dierenarts! Dierenartsen adviseren vaak om de chinhilla in te laten slapen, maar het amputeren van het pootje kan in veel gevallen ook een prima oplossing zijn.

Voortanden:
Soms komt het voor dat de voortanden uit vallen, laat dan een foto maken bij de dierenarts. De kans is groot dat de tanden weer terug groeien. De voortanden op de onderkaak dienen goed bijgehouden (geknipt) te worden, die zullen namelijk harder gaan groeien door het ontbreken van de bovenste voortanden.

Gebroken rug:
Als de rug van de chinchilla is gebroken, is er helaas niets aan te doen. Het diertje zal dan ingeslapen moeten worden.

Gebitsproblemen

De meest voorkomende gebitsproblemen zijn:
– Haken op de kiezen, de chinchilla krijgt dan pijn in zijn bekje wat je als baasje merkt aan dat de chinchilla slecht gaat eten.
– Scheve voortanden, dit is duidelijk te zien aan de voortanden.
– Doorgroeiende tandwortels: de tandwortels groeien dan door naar boven tot achter de ogen, waardoor je chincilla tranende ogen krijgt.
– Olifantstanden: de tanden groeien door in krullende vorm.
doorgroei tanden

Neem altijd contact op met de dierenarts als er sprake is van gebitsproblemen. Je chinchilla kan hierdoor slecht gaan eten en door te weinig eten komen te overlijden.

Ook is het afgeraden om met chinchilla’s met gebitsproblemen te fokken, aangezien gebitsproblemen vaak erfelijk zijn.

Schimmel

Schimmel kan voorkomen worden door een theelepeltje anti schimmel poeder in het zandbad te doen (let op dat je er niet teveel in doet). Het is echter niet noodzakelijk om dit preventief te doen, als je schimmel snel aanpakt hoeft dit niet gevaarlijk te zijn voor je chinchilla.

Schimmel is te herkennen aan de volgende symptomen:

– Natte ogen
– Kale plekjes op de huid
– Schilferige huid, beginnend rondom de oren en ogen
– Herhaaldelijk krabben op een vaste plek

schimmelklein

Als je chinchilla last heeft van schimmel, breng je een klein beetje schimmel poeder aan op de huid en mix je een theelepeltje anti schimmel poeder door het badzand. De schimmel zal dan gaandeweg verdwijnen en de vacht groeit weer aan op de kale plekjes.

Let op: schimmel kan overdraagbaar zijn, zelfs op mensen, zorg dus dat u altijd goed uw handen/kleding wast na het aanraken van een chinchilla met schimmel.

Gewichtsverlies

Als je chinchilla gewichtsverlies vertoont/vermagert, ga dan direct langs bij de dierenarts. Dit kan heel veel oorzaken hebben, dus het belangrijk dat je dit onderzoekt. Als je chinchilla blijft afvallen, kan dit de dood als gevolg hebben.

Gewichtsverlies kan duiden op problemen als:

  • Te lange tanden waardoor de chinchilla moeilijk kan eten (laat de tanden dan knippen)
  • Een niet zichtbare gebitsafwijking
  • Buikpijn
  • Ongelukkige chinchilla (bijvoorbeeld door het verliezen van de partner)
  • Leeftijd, chinchila’s die ouder worden, zijn niet meer zo zwaar als jongere chinchilla’s.

Gewichtsverlies is bijna altijd een slecht teken, onderneem dus direct actie.

Zachte keutels

De keutels van een chinchilla zijn over het algemeen ovaalvorming en donkerbruin, tegen het zwarte aan. De keutels stinken nauwelijks en zijn gemakkelijk van het plankje of de grond te verwijderen.

Als uw chinchilla zachte, stinkende keutels heeft, is er iets mis met de spijsvertering. Het is soms moeilijk te achterhalen welke chinchilla de zachte keutels achterlaat, kijk dan de dieren even grondig na, vaak zie je rond de staart keutels die in de vacht zijn blijven plakken.

Problemen met de spijsvertering zijn vaak te wijten aan onjuiste voeding of teveel snacks. Zorg dat je chinchilla’s de juiste voeding krijgen en dagelijks vers hooi tot hun beschikking hebben.

Als je chinchilla een slechte ontlasting heeft, zet dan de chinchilla alleen op hooi. Geef de chinchilla niets anders meer tot de keutels weer hard worden. Als dat binnen 5 dagen niet het geval is, ga dan direct naar de dierenarts. Deze kan de chinchilla dan verder onderzoeken.