Voeding en Verzorging

Een juiste voeding hoort bij een goede verzorging om je chinchilla’s gezond te houden. Een chinchilla heeft dagelijks vers hooi en verse chinchilla pellets nodig. Er is ook gemengd voer op de markt voor chinchilla’s, echter is dit niet erg geschikt omdat chinchilla’s van snoepen houden en de lekkerste dingetjes eruit eten. De pellets blijven dan vaak liggen en daar zitten juist de belangrijke voedingsstoffen in. Je kunt ze zelf af en toe lekkernijen geven, maar let wel op, chinichilla’s hebben een gevoelig darmstelsel en ze mogen niet alles hebben. De volgende snacks zijn wel geschikt voor chinchilla’s, maar wel in beperkte maten, geef Rozijntjesze dus niet teveel:

– Rozijntjes
– Tarwe
– Een stukje soepstengel (ongezouten!)
– Gedroogde appel of wortel
– Gedroogde rozenbottel
– Gedroogde bloemetjes, let op: alleen die speciaal voor chinchilla’s zijn gedroogd

Ook zijn er speciale kruidenmixen beschikbaar voor chinchilla’s met extra vitaminen om ze gezond te houden.

Zorg dat je chinchilla’s altijd vers drinkwater beschikbaar hebben middels een drinkflesje. Een bakje water wordt snel vuil, dus wij adviseren een drinkflesje. Zorg wel dat het flesje regelmatig schoongemaakt wordt (bijv. met een flessenrager).

Chinchilla’s moeten hun tandjes slijpen om doorgroei te voorkomen, hiervoor kunnen berken-, wilgen of fruitboomtakken gebruikt worden. Andere boomsoorten kunnen giftig zijn. Ook hebben je chinchilla’s een knaagsteen nodig, zowel voor de tandjes als voor de kalk die ze via een knaagsteen binnen krijgen. Het beste is om knaagstenen aan te schaffen die speciaal voor chinchilla’s ontwikkeld zijn. Let wel op: teveel kalk is ook niet goed!

Voor een goede verzorging van de vacht, dien je je chinchilla’s dagelijks een zandbad aan te bieden met speciaal chinchilla badzand. Dit is heel fijn zand dat vergelijkbaar is met de vulkanische as waarin ze zich in het wild baden. Was een chinchilla nooit met water (tenzij dit bijvoorbeeld door een dierenarts is geadviseerd)! Ze kunnen snel kou vatten of een longontsteking krijgen als ze nat zijn.