Oorsprong en geschiedenis

Chinchilla’s zijn een geslacht van knaagdieren uit de familie wolmuizen. Er zijn twee soorten chinchilla’s:

  • Chinchilla (chinchilla lanigera, ook wel langstaart chinchilla), welke vaak als huisdier wordt gehouden.
  • Koningschinchilla (chinchilla brevicaudata, ook wel kortstaart chinchilla), deze komt bijna niet meer voor.Koningschinchilla (boven) en Chinchilla Lanigera (onder)

De chinchilla komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte, gelegen in Peru en Chili. Ze bevolkten daar de hoger gelegen gedeeOorsprong Chinchillalten van het Andesgebergte. In deze rotsachtige omgeving leefden ze in groepen van soms wel 100 stuks. Ze schuilden daar vooral in de rotsspleten en grotten die daar aanwezig waren.

Helaas werd en vooral vroeger erg veel op de chinchilla’s gejaagd vanwege de zachte pels. Eerst waren het de indianen die de pels gebruikten voor dekens en kledingstukken, maar de jacht door de indianen was niet groot genoeg om het aantal wilde chinchilla’s erg terug te dringen. Dit gebeurde pas in de 18e eeuws, toen de eerste chinchillapelzen naar Europa kwamen; in de 19e eeuw werden ze een algemeen handelsartikel.

Begin 19e eeuw leek het opeens niet zo goed meer te gaan met de chinchilla. Het aantal vellen dat de havens binnen kwam was daalde aanzienlijk en de prijzen zijn daardoor erg gestegen. De nog overgebleven wilde chinchilla’s gingen steeds hoger in de bergen leven, maar zelfs daar waren ze niet veilig. Rond 1920 was de prijs van de pels vervijfvoudigd en toen stortte de pelshandel in, omdat er bijna geen chinchilla’s meer over waren.Bedreigde diersoort. Later lukte het iemand om een 11-tal chinchilla’s te vangen en daar mee te gaan fokken. Deze 11 dieren zijn dus eigenlijk de voorouders waren van alle in gevangenschap gehouden chinchilla’s, maar er zullen nog wel enkele chinchilla’s gevangen zijn om de bloedlijnen te verversen. De wilde chinchilla is tegenwoordig een bedreigde diersoort.

De eerste chinchilla’s in gevangenschap werden puur voor de pels gefokt. Men had alleen geen rekening gehouden met het fokresultaat van de chinchilla; dit verliep namelijk erg moeizaam. Weinig jongen, weinig verschillende kleuren en de de bouw van de dieren werd anders. In Nederland wordt tegenwoordig niet meer voor de pels gefokt. De fokkers die dat voorheen wel deden zijn overgestapt naar het fokken van chinchilla’s als huisdier.