Geschikte kooi

Veel kooien worden als chinchilla kooi aangeboden, maar zijn te klein of vanwege andere aspecten niet geschikt als chinchilla kooi.

Een volière is vaak prima geschikt voor chinchilla’s, maar let wel op de volgende punten:

– Chinchilla’s zijn knaagdieren en maken deze naam waar; ze knagen overal aan! Het is daarom heel belangrijk dat er niets in de kooi aanwezig is dat van kunsstof is of dat bijv. geschilderd is. Gebruik bijvoorbeeld de volgende materialen als plankjes of bijv. voor huisjes e.d.:

Aluminium
Onbeschilderd hout of meubelplaten met een ijzeren rand
MDF
Verzonken gaas

– Zorg dat er voldoende plankjes in de kooi aanwezig zijn, dat deze goed bevestigd zijn en dat deze zodanig geplaatst zijn dat de chinchilla’s nooit van helemaal boven in de kooi, helemaal naar beneden kunnen vallen. Zorg dat ze nooit meer dan 50cm kunnen vallen. Standaard volières zijn meestal niet goed ingericht, je zult er dan dus vaak extra plankjes in moeten zetten.

– Wij adviseren een kooi van minimaal 1 meter hoog en 80cm breed en lang. Maar hoe meer ruimte ze hebben, hoe beter voor de diertjes. Let wel goed op , zoals hierboven vermeld, dat er bij een hoge kooi geen risico is dat de chinchilla’s van boven naar beneden kunnen vallen!

Dit is een voorbeeld van een kooi die NIET geschikt is voor chinchilla’s:

kooi