Aanschaf Chinchilla’s

Voordat je chinchilla’s aanschaft zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen:

– Wil je mannetjes en/of vrouwtjes?
– Welke kleur heeft je voorkeur?
– Hoeveel wil je uitgeven aan de chinchilla’s? Show chinchilla’s zijn vaak een stuk duurder dan chinchilla’s die gefokt zijn puur als huisdier.
– Heb ik voldoende budget voor het onderhoud (speciale chinchilla pellets, bodembedekking, badzand etc.)?
– Waar in huis komen de chinchilla’s te staan? ze mogen bijvoorbeeld niet op de tocht staan, maar het mag er ook niet te warm zijn.
– Heb je de ruimte om chinchilla‘s in huis te nemen? Ze hebben een grote kooi nodig waarin ze kunnen springen.
– Zijn er kinderen? Andere dieren? Gezinsleden met een allergie?
– Als je gaat verhuizen, is het dan mogelijk om je chinchilla’s mee te nemen?
– Wat doe je als je niet meer voor je chinchilla’s kunt zorgen?
– Blijft de interesse als de diertjes ouder worden?

Let goed op dat de chinchilla’s die je in huis haalt gezond zijn. Het beste is dan ook om je chinchilla’s aan te schaffen bij een (hobby)fokker; zij weten vaak veel van chinchilla’s en de juiste verzorging. Wees gewaarschuwd voor broodfokkers die erg commercieel ingesteld zijn en dus niet een goede verzorging en omgeving van de chinchilla’s voorop heeft staan. Tevens wordt het karakter van chinchilla’s vaak bepaald door het karakter van de ouders en hoe de chinchilla is opgevoed. Je hebt het meeste plezier van een chinchilla die persoonlijke aandacht gewend is vanuit de fokker.

Houd een chinchilla niet alleen

groep chinsChinchilla’s leven in het wild in kolonies, houd chinchilla’s daarom altijd met twee of meer. Een chinchilla die alleen zit kan vereenzamen, waardoor hij sloom en lusteloos wordt of zelfs kan komen te overlijden. Alleen heel veel aandacht en liefde van zijn baasje is voor een chinchilla niet genoeg, een chinchilla moet kunnen spelen met soortgenoten en een maatje om mee te slapen.

Het koppelen van chinchilla’s kan moeilijk zijn, daarom is het, zeker als je onervaren bent met chinchilla’s, het makkelijkst om chinchilla’s te kopen die al bij elkaar zitten en aan elkaar gewend zijn. Let wel op dat je geen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar houdt die familie van elkaar zijn, tenzij de mannetjes gecastreerd zijn, want bijvoorbeeld een zoon kan zijn moeder gaan dekken en inteelt kan nare gevolgen met zich meebrengen. Zet nooit meerdere bokjes bij één of meerdere vrouwtjes, de bokjes zullen dan met elkaar gaan vechten.

Jonge chinchilla’s koppelen brengt meestal niet zoveel problemen met zich mee, ook een jonge chinchilla bij volwassen chinchilla’s zetten gaat meestal direct goed (wees hier wel heel voorzichtig mee!), maar als je oudere/volwassen chinchilla’s  bij elkaar gaat zetten die niet aan elkaar gewend zijn, zal je ze heel voorzichtig moeten koppelen. Als je volwassen chinchilla’s zomaar bij elkaar zet, kan het zijn dat ze gaan vechten en in sommige gevallen gaat dat door tot de dood.

Er zijn verschillende methodes om chinchilla’s aan elkaar te koppelen:

Gescheiden kooien

Zet de chinchilla’s in aparte kooien en zet de kooien tegen elkaar aan. Zo kunnen de chinchillas elkaar zien, aan elkaar ruiken en elkaars neusjes aanraken. Zorg wel dat ze nog net niet in elkaars neus kunnen bijten als het niet klikt. Als dat goed gaat, kan je de kooien wat dichter tegen elkaar aan zetten zodat ze echt goed bij elkaar kunnen. Laat ze zo een paar dagen staan en als je het idee hebt dat de chinchilla’s elkaar goed accepteren, kan je ze in een andere, neutrale kooi bij elkaar zetten. Laat de chinchilla’s niet direct alleen en houd ze goed in de gaten, als ze gaan vechten (of beter nog als je bang bent dat ze zullen gaan vechten) dien je ze direct uit elkaar te halen. Ze zullen eerst de nieuwe kooi gaan verkennen en dan pas elkaar, dus zorg dat je voldoende tijd neemt voor het koppelen!chinchillas gekoppeld

Als het goed gaat, kan je de chinchilla’s als je weg gaat of als je gaat slapen weer terug in de aparte kooien tegen elkaar aan zetten. Als je dan weer terug bent, kan je ze weer bij elkaar zetten in de neutrale kooi. Blijf de eerste tijd weer goed observeren of alles goed gaat en herhaal dit proces enkele dagen tot ze elkaar accepteren; als ze tegen elkaar aan gaan zitten/op elkaar liggen te slapen kan je ze samen in de kooi houden. Blijf wel met grote regelmaat even checken of alles nog goed gaat tussen de chinchilla’s.

Wenkooi(en)

Deze methode begin je hetzelfde als de vorige methode: zet de chinchilla’s in aparte kooitjes naast elkaar en laat ze zo aan elkaar wennen. De chinchilla waarvan je denkt dat hij/zij de ander het minst snel zal accepteren, zet je in een wenkooitje in de grote kooi. De andere chinchilla zet je los in de grote kooi. Zorg dat de chinchilla in het wenkooitje beschikking heeft over voedsel en water. De volgende dag kan je het deurtje van het wenkooitje open zetten, maar laat het kooitje nog even in de kooi staan, zodat de chinchilla in het wenkooitje zich nog terug kan trekken als dat nodig is. Ook hier geldt dat je ervoor moet zorgen dat je er de komende uren minimaal bij blijft om te kijken of alles goed gaat. Als de chinchilla’s gaan vechten, zet je de chinchilla die begonnen is met vechten in het wenkooitje en doe je het deurtje dicht, deze wordt dan als het ware gestraft.

Als ze niet gaan vechten, zet dan toch even de chinchilla uit het wenkooitje terug in het wenkooitje als je weggaat, om te voorkomen dat ze alsnog gaan vechten als je weg bent. Als  je terug bent, zet je het wenkooitje weer open en dit herhaal je tot de chinchilla’s elkaar geaccepteerd hebben en tegen elkaar aan gaan zitten.

Hoe oud worden chinchilla’s?

Bij een goede verzorging worden chinchilla’s tussen de 10 en 15 jaar oud, soms zelfs nog ouder.

De kosten

De aanschaf van een chinchilla kan prijzig zijn; dit varieert van € 25,- tot € 100,-, echte show-/fokchinchilla’s zijn soms wel € 300,- waard. De kleur van een chinchilla is ook een bepalende factor voor de prijs, zeldzame kleuren zijn kostbaarder.

Een opvang chinchilla of een chinchilla die gefokt is als huisdier en niet als show chinchilla, is al verkrijgbaar vanaf € 20 – € 25,-. Maar laat je niet leiden door de prijs, bekijk ook goed of de afkomst van de chinchilla (zoals de omgeving waarin hij bij de huidige eigenaar zit) betrouwbaar is. Opvang chinchilla’s kunnen, net als andere asieldieren, al het nodige meegemaakt hebben, een trauma opgelopen hebben bijvoorbeeld, en daardoor meer aandacht nodig hebben! Als je voor een opvang chinchilla kiest, moet je dus zeker weten dat je het diertje veel liefde en aandacht kunt bieden.

De aanschaf van een kooi is de grootste kostenpost: een goede ruime kooi is vanaf ca. € 150,- te koop in de dierenwinkel. Een tweedehands kooi kan je soms al vinden vanaf € 50,-, maar zorg dan dat je deze heel goed schoonmaakt en dat er vooral geen resten van schoonmaakmiddel in de kooi achterblijven.

Denk er ook aan, dat er medische kosten aan een chinchilla vast kunnen hangen. Bij de aanschaf van een dier loop je altijd het risico dat het dier eens ziek wordt of een chronische ziekte of allergie heeft, bedenk dus vooraf of je budget hebt om de extra kosten die dit met zich meebrengt, op te vangen. Zorg ook dat je, voordat het nodig is, een dierenarts in de buurt weet te zitten die verstand heeft van chinchilla’s, niet alle dierenartsen kunnen zorg bieden aan dit exotische diertje. Tevens zijn de kosten voor de medische zorg van chinchilla’s in sommige gevallen hoger dan voor veel voorkomende huisdieren zoals konijnen. Om deze extra kosten zoveel mogelijk te voorkomen, is een goede basis zorg, zoals goed voer met de juiste vitaminen, heel belangrijk!

 Een gezonde chinchilla

Als je chinchilla’s aanschaft, dien je jezelf er zeker van te stellen dat de dieren gezond zijn. Let hierbij op de volgende punten:

  • Zijn de tandjes van de chinchilla in orde (geen gebitsafwijkingen)? Gezonde chinchilla-tandjes zijn oranje-geel van kleur, waarbij de bovenste voortanden over de onderste voortanden heen vallen.chinchilla tandjes
  • Het neusje moet schoon en droog zijn.
  • De oogjes van de chinchlla moeten helder en droog zijn. Als de chinchilla last heeft van traanoogjes, kan dit wijzen op een verkoudheid of longontsteking. Ook kan dit wijzen op gebitsproblemen waarbij de wortels van de tanden zijn doorgegroeid naar boven en de ogen irriteren (dit is een erfelijke kwaal). Dit is niet te verhelpen en het diertje dient dan ingeslapen worden.
  • Kwijlen kan ook duiden op gebitsproblemen. Kijk bij de aankoop van de chinchilla of hij/zij een nat mondje heeft of natte pootjes. Doordat het diertje slecht kan eten gaat hij/zij kwijlen. Een chinchilla met gebitsproblemen zal niet oud worden.
  • De vacht moet helder van kleur zijn en een mooie structuur hebben. Indien het vachtje van de chinchilla kale plekken vertoont, kan dit er op wijzen dat het diertje een vachtbijtertje is. Er zijn inmiddels veel discussies gevoerd over de eventuele oorzaak van vachtbijten. De een zegt dat het is te wijten aan onverantwoord fokken, terwijl de ander zegt dat het veroorzaakt wordt door stress, verveling of dat het een slechte gewoonte is (zoals wij nagelbijten en/of neus peuteren). Het is daarom niet zeker of vachtbijten een ziekte is en/of een ziekte van erfelijke aard.

Het vervoer

Wanneer je chinchilla’s gaat ophalen bij de huidige eigenaar, zorg er dan voor dat je kooi alvast gereed is, zodat de chinchilla’s er meteen in kunnen als je thuis komt. Zorg dat er eten, drinken, hooi en een zandbadje  klaar staat.

transportboxOok dien je een transportbox of kooitje mee te nemen om de chinchilla’s in te vervoeren. Als de reis niet te lang is, kan je beter geen water meenemen voor de chinchilla’s. Je loopt dan het risico dat er water op de chinchilla’s komt, de chinchilla’s kou vatten of zelfs een longonsteking oplopen. Zorg dan wel dat ze meteen kunnen drinken als je thuis komt.

Chinchilla’s kunnen misselijk worden van autorijden en zullen dan plat op hun hun buikje gaan liggen. Neem een lekkernijtje mee voor je chinchilla of leg een plukje hooi in de kooi zodat je chinchilla zich een beetje op zijn gemak voelt. Probeer zo rustig mogelijk te rijden en wegen met bochten en drempels te vermijden. Ook moet je het niet te warm of te koud laten worden in de auto, in de zomer dien je ze te vervoeren in een auto met airconditioning, anders wordt het te warm voor ze.

Thuiskomst

Als je thuis komt met je chinchilla’s, zet ze dan direct voorzichtig in de kooi. Zorg dat ze een huisje o.i.d. hebben waar ze zich in kunnen verschuilen. Laat ze de erste paar dagen even met rust, zodat ze rustig kunnen bijkomen van de reis, hun nieuwe omgeving kunnen verkennen en zich thuis gaan voelen. Als je chinchilla’s hebt aangeschaft die niet aan elkaar gewend zijn, zorg dan dat je ze op de juiste manier koppelt voordat je ze samen in een kooi zet. Hoe dit koppelen in zijn werk gaat staat ook op deze site beschreven.

Tam maken

Als je chinchilla’s bij de vorige eigenaar niet gewend zijn aan persoonlijke aandacht, heb je heel veel geduld nodig om ze tam te maken. Je dient heel veel tijd te besteden om het vertrouwen van je chinchilla’s te winnen. Je kunt hun vertrouwen winnen door rustig tegen ze te praten, niet teveel stress factoren in huis te hebben (lawaai, onverwachte bewegingen etc.) en als ze komen kijken kan je ze belonen met wat lekkers. Maar let op dat je ze niet teveel lekkernijen geeft. Het kan even duren voordat de chinchilla’s je volledig vertrouwen, maar met voldoende geduld zal dit zeker lukken!

Nachtdiertjes

Overdag zijn chinchilla’s vooral aan het slapen, af en toe worden ze wel even wakker om wat te eten of een badje te nemen, maar dan zullen ze al gauw weer teruggaan naar hun favoriete slaapplaats. Rond de schemering en ’s nachts zijn de chinchilla’s meestal actief. Je dient ze dus overdag met rust te laten. Er wordt vaak gezegd dat chinchilla’s niet geschikt zijn voor kinderen, dit hoeft niet per se zo te zijn. Echter hebben kinderen vaak niet zoveel geduld met de diertjes en zijn ze ook niet altijd voorzichtig met dieren, wat bij de chinchilla beide echt wel nodig is, en zijn kinderen vaak juist overdag actief en slapen ze ’s nachts, dus het ritme van de chinchilla en kinderen botst. Aan de ouders dus om te beslissen of het kind geschikt is om chinchilla’s op de juiste manier te verzorgen. Chinchilla’s zijn stressgevoelig; teveel stress kan leiden tot gezondheidsproblemen en soms zelfs de dood.

Routine diertjes

Chinchilla’s zijn routine diertjes, probeer ze daarom op vaste tijden te verzorgen (voer geven, aandacht geven etc.) De beste tijd om een chinchilla aandacht te geven is vroeg in de avond en ’s nachts.